Ważne Wskazówki

Ważne Wskazówki

Jedzenie, które spożywamy, może być naszym sprzymierzeńcem w zapobieganiu wielu chorobom przewlekłym i stanom zapalnym w dłuższej perspektywie.

 

 

 

Jeśli Twoje zdrowie wymaga szczególnej troski i chcesz dowiedzieć się więcej o wsparciu żywieniowym, mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które mogą okazać się pomocne.

W dzisiejszych czasach jesteśmy otoczeni przetworzoną żywnością i sztucznymi dodatkami. To prowadzi do zwiększonego stanu zapalnego w organizmie, co z kolei może przyczyniać się do rozwoju różnych chorób! Dlatego tak ważne jest, aby świadomie wybierać produkty spożywcze – czytać etykiety i zwracać uwagę na skład. Najlepszym wyborem zawsze będą produkty naturalne i nieprzetworzone, takie jak pełnoziarniste pieczywo zamiast wysoko przetworzonych odpowiedników, które często zawierają zbędne dodatki.

Wraz ze wzrostem świadomości na temat chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca, coraz więcej osób odchodzi od jedzenia typu fast food na rzecz zdrowego, domowego gotowania.

Zdrowie można wspierać odpowiednią dietą, która pomaga zapobiegać stanom zapalnym. Powinna ona zawierać naturalne, nieprzetworzone, sezonowe, ekologiczne produkty roślinne; różnorodne, organiczne źródła białka; oraz zdrowe tłuszcze.

Zdrowa, zbilansowana dieta może obejmować:
✅ Ekologiczne, lokalne warzywa sezonowe (surowe lub gotowane) w różnych kolorach;
✅ Wysokiej jakości białko roślinne, w tym algi i wodorosty;
✅ Świeże zioła, przyprawy, czosnek, imbir oraz grzyby;
✅ Różne rodzaje owoców – najlepiej organicznych, lokalnych i sezonowych;
✅ Produkty probiotyczne, takie jak kefir wodny, jogurt, kombucha, kiszona kapusta itp.;
✅ Złożone węglowodany i błonnik z pełnoziarnistych zbóż i roślin strączkowych;
✅ Zdrowe tłuszcze z orzechów, nasion, awokado, kokosa, oliwy z oliwek oraz pełnych ziaren.

Świadome wybory żywieniowe mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto stawiać na naturalne i nieprzetworzone produkty, które wspierają organizm i pomagają zachować zdrowie na długie lata.

A happy mid age couple eating salad

 

Istnieją pewne produkty, których należy całkowicie unikać, takie jak:
Tłuszcze trans – znajdujące się w niektórych rodzajach margaryn i olejów roślinnych (z wyjątkiem oleju rzepakowego i oliwy z oliwek);
Przetworzone i rafinowane węglowodany – biała mąka, biały cukier oraz produkty je zawierające;
Większość popularnych napojów gazowanych i energetycznych – są one pełne cukru i sztucznych słodzików.

Niektóre produkty warto spożywać z umiarem, np.:
✅ Biały ryż, makaron, chleb;
✅ Białe ziemniaki (w mniejszych ilościach);
✅ Przetworzone mięsa.

Niestety, współczesna żywność zawiera znacznie mniej składników odżywczych, niż powinna. Nasze organizmy są narażone na wysoki poziom toksyn z powodu stosowania hormonów, antybiotyków w hodowli zwierząt, pasteryzacji, nawozów chemicznych, oprysków antybakteryjnych, modyfikacji genetycznych i sztucznego dojrzewania produktów.

Współczesne metody rolnictwa prowadzą do wyjałowienia gleby, co sprawia, że żywność jest uboższa w niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo szybkie tempo życia zwiększa nasze zapotrzebowanie na wartościowe składniki.

Wybierając naturalne, wysokiej jakości produkty oraz wspierając dietę odpowiednimi suplementami, możemy znacząco poprawić nasze zdrowie i samopoczucie.